Waarom iets eenvoudig uitleggen ECHT moeilijk is

Dag 5 van 40 dagen bloggen

Waar? Of niet? Mensen met eenvoudige oplossingen zijn naïef

Ik hoor het de manager nog zeggen: ’Dat er mensen zijn die altijd eenvoudig oplossingen hadden maar dat die naïef zijn.’

Hij was die ochtend gestart met 50 slides bevindingen en mogelijke analyses. (Vechtend tegen de slaap, online vergaderen is vermoeiend, had ik geprobeerd de gedachtegang te volgen. En neen, ik val nooit in slaap als iets mij boeit.)

En toen kwamen de 20 slides voorlopige conclusies maar die moesten allemaal verder geanalyseerd worden.

En toen kwamen de To Do’s

  • Resultaten vergelijken met andere onderzoeken
  • Nog verschillende onderzoeken bij uitvinden
  • Nog meer online bevragingen
  • Nieuwe mensen aanwerven met specialisatie in data-analyses
  • Een tool ontwikkelen die al deze info opslaat
  • En een instrument ontwikkelen die alle analyses opslaat
  • En zeker, zeker zou iedereen van het hele bedrijf met nieuwe online programma’s moeten werken
  • Er zouden aanwervingen komen en natuurlijke afvloeiingen (geld geef je maar één keer uit)
  • Deloitte zou zeker aangesproken worden om het proces te ondersteunen
  • En ten slotte de vraag wie kandidaat was om dit veranderingsproces intern te ondersteunen.

Ik, naïef mens, had mijn best gedaan om te luisteren en verstond vooral niet hoe je met computerprogramma’s mensen kan enthousiasmeren. Want mijn gevoel en verstand begreep enkel dat er een gebrek aan coördinatie, motivatie en doelgerichtheid was.

Ik was zeker geen kandidaat om dit proces te ondersteunen. Onze oudste kinderen zijn inmiddels de leeftijd van de gemiddelde junior zelfs senior bedrijfsanalyst bij Deloitte ontgroeid en ik vreesde dat al wat ik zou kunnen zeggen onthaald zou worden op ‘interessant mevrouw, we nemen het mee’. Maar zeker niet opgenomen zou worden in synthesevergaderingen wegens naïef, te eenvoudig en achterhaald. (Het komt van die bomma!)

Ik had nochtans een idee over mogelijke vooral preventieve oplossingen

Ik heb namelijk ervaring met mensen en dieren en had ik kort voordien een heel boeiend boekje gelezen over goed management.

Uit het boekje leerde ik

  • Voorbeelden uit de dierenwereld die tot de verbeelding spraken
  • Waarheden die mijn hart raakten
  • Een vooruitzicht op gelukkige mensen in eenvoudige structuren als oplossing voor complexe problemen.
Eenvoudige oplossingen voor complexe problemen.

Het boekje gaat over management en tools die je kan leren van dieren. Zoals ik leerde tijd te nemen voor mezelf via onze kat, leert deze manager zijn mensen efficiënt werken via de levenswijze van de eekhoorn, de bever en de gans. Het principe haalt niet eens een volledige kwaliteitscirkel en toch voelde ik zo dat ik meteen deel wou uitmaken van het team van een oude Indiaan.

Nota tussendoor: Als je nu wil afhaken omdat je NIET voor een groot bedrijf werkt, niet doen!

Eenvoudige oplossingen hebben doorgaans het voordeel dat ze multi-inzetbaar zijn. Dat ze zelfs bruikbaar zullen zijn voor de organisatie en het gegarandeerde voortbestaan van je bridgeclub in Villa Herfstzon. Inzetbaar ook om je kleinkinderen te ondersteunen of nuttig voor jezelf en je vriendin op die lange tocht naar Compostella.

Want eenvoud is multi-inzetbaar.

De eenvoudige managementtool van Gung Ho!

Gung Ho! Is een inspirerende kreet met als doel medewerkers te inspireren. Het boek vertelt over een jonge beloftevoller vrouwelijke manager die de leiding krijgt over een verlieslatend bedrijf. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat zij het bedrijf zou leiden maar sluiten. Iemand moest het doen en het management koos daartoe en jong en ambitieus slachtoffer en redde daarmee het gezicht van de ouders, goedgepakte en beter betaalde mannelijke werknemers. Maar zij heeft het hart op de juiste plaats en voelt zich verantwoordelijk voor de 1500 gezinnen die leven van dit bedrijf.

Ze begint haar analyses op de werkvloer. Eén afdeling leverde wel goed werk. Niemand was daar gaan kijken. Een Indiaan leidde die afdeling op een eigenzinnig manier. Hij inspireerede zich op dieren: eekhoorns, bevers en ganzen.

Eekhoorns zijn enorm gedreven in wat ze doen vanuit een noodzaak. Ze verzamelen voedsel. Zoniet, gaan ze dood van de honger. Dus de  eekhoorn ervaart zijn werk als waardevol. Het doel waarom de eekhoorn doet wat hij doet is duidelijk. Eekhoorns zijn dan ook gemotiveerd om enthousiast en gedreven aan de slag te gaan. Zelden hoor je dat troepen eekhoorns dood werden gevonden omdat ze het niet meer zagen zitten om elk jaar opnieuw dat saaie werk te doen.

Factcheck; Wij hebben hier enkele eekhoorns in de hof. Nog nooit zag ik er eentje die tegen zijn zin werkte. In het abc van gelukkige werknemer (autonomie, betrokkenheid en competentie) scoort de eekhoorn zeker heel hoog op betrokkenheid.   

Bevers bouwen in de herfst na de eerste stormen en regenbuien de beverdammen terug op. Ze werken daarbij ijverig, gemotiveerd en binnen bepaalde grenzen. Bevers weten goed en precies wat van hen verwacht wordt. De motivatie van de bever zit in de vrijheid die hij krijgt omdat hij weet wat hij moet doen. Het werk is telkens een enorme uitdaging en belangrijk. Telkens opnieuw.

Factcheck: Bevers hebben geen evaluatiesystemen nog inspecteurs of controleurs. Bevers scoren verschrikkelijk hoog op de eerste voorwaarde van een gelukkige werknemer; ze werken autonoom binnen bepaalde grenzen.  

Ganzen vliegen samen in een V. Ze wisselen elkaar constant af in het trekken van de kop en intussen  gakken ze allemaal. Het geluid, gakken, is bedoeld om elkaar te motiveren. Ze willen samen de lange tocht maken en ze willen dat iedereen mee is. Geen haantjesgedrag. Ieders talent komt aan bod want om beurt moeten ze het inzetten door de kop te trekken.

Factcheck: Sportmannen hebben daarvoor supporters en complimentjes doen wonderen. Ganzen scoren verschrikkelijk hoog op de eerste voorwaarde van een gelukkige werknemer; ze mogen hun eigen competenties tonen.

 3 voorwaarden om met enthousiasme succesvol te zijn

Om een ploeg te motiveren tot iets moet met andere woorden duidelijk zijn wat van hen verwacht wordt. Mensen moeten weten waarom ze doen, wat ze doen, de verwachtingen moeten duidelijk zijn en enkel door elkaar te motiveren wakker je enthousiasme aan.

Toen onze jongste leerde op het potje gaan, zetten wij deze tools ook in. Ze wist waarom ze het deed; kaka in de broek is beikes en zonder pamper ben je vrijer. Maar vooral het laatste was belangrijk, het gakken. Ze liep rond met haar potje door het huis om aan iedereen heel fier te tonen wat zij kon. Ze groeide en bloeide bij zoveel aandacht voor wat zij nu ook kon. Op 2 jaar was ze dag en nacht proper. Wij blij en zij ook.

En die kat van ons. Komt telkens ze een vogel of een veldmuis doodt met heel veel trots tonen wat ze deed. Liever niet eigenlijk maar het is haar natuur en de natuur van een wezen, menselijk of dierlijk moet je ten allen tijd respecteren.

Eenvoudig

Kijk, dat had ik gezegd als ik had durven spreken tijdens de online vergadering. Maar ik deed het niet. Waarom niet? Omdat je soms meer tijd nodig hebt om iets eenvoudig uit te leggen dan iets ingewikkeld. Bij ingewikkelde zaken stellen de mensen geen vragen. En het liep tegen de middag. Iedereen had honger. Waarschijnlijk kloppen de mannen en vrouwen van Deloitte nu wel overuren.

Dik betaald.  

2 gedachten over “Waarom iets eenvoudig uitleggen ECHT moeilijk is

  1. Dat is waar. Jij kent het boek ook. We kunnen zoveel leren van de natuur. Yoga, rust nemen, voor jezelf opkomen… dat zijn maar enkele dingen die ik leer van het enige dier hier in huis. Poes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s