Waarom ik nu al kan wennen aan de nieuwe variant

De nieuwe variant is in ons huis, deze giraf staat er symbool voor. Nu we nog gezond zijn, kunnen we eerst wat wennen aan elkaar. Vrienden maken elkaar minder ziek, denk ik hoopvol.

“Kerstfeest, feest van vreugde om een nieuw begin, …”

Elk jaar zong ik dit liedje in de klas, meer dan 27 jaar geleden. De oudste leerlingen bouwden zelf strofes. De jongste zongen het met volle goesting mee. Waarschijnlijk omdat ik dat liedje zo leuk vond. Nu zing ik spontaan, elk jaar als ik de kerstboom zet.

Klus geklaard, ons huis straalt kerst

Neen, ik ben niet het type dat het hele jaar door naar Kerstmis verlangt. Maar toch beleef ik telkens een heerlijk moment als ik het huis decoreer.

Ik reis doorheen de tijd en de wereld. Want als ik op reis kerstgerief zie, zelfs bij 35 graden in de schaduw, en ik vind het leuk, dan koop dat.

Ze komen weer uit de doos

Sint en Piet

Sinterklaas en Piet kocht ik in Amsterdam. Zij geven mij de legaliteit om voor 6 december aan de kerstdecoratie te beginnen. Die twee komen elk jaar in mijn boom, zwart of roet of blank. Volgende week brengt dit genereus koppel voor de kleinkinderen tickets voor De Efteling en een pop. We zouden die pop persoonlijk naar Zurich brengen. Maar het mag niet. Net als vorig jaar gaan de geschenkjes op de post. Zo jammer. Gelukkig is er WhatsApp en kunnen wij life de ogen van de gelukkige zien blinken. Stilaan wordt het voor onze kleindochter een gewoonte of een zekerheid dat Piet niet door de schouw komt maar een postbode of een pakjesbezorger is. (En dat is dan weer een ander sociaal vraagstuk).

FINLAND

Het kleine kerstmannetje uit Finland. Eén van mijn mooiste professionele reizen waar ik nog vaak over vertel. Niet over het land maar over de manier waarop die Finnen in het leven staan. Ik zie de facebookposts van de Finse kennissen; zingen in een koor, zelfgebakken taarten, handwerk, zelfgemaakt en gezond voedsel… De gewone dingen. De Finnen verstaan de kunst om van iets gewoon iets verheven te maken. Ik denk dan aan hun onderwijssysteem. Eenvoudig, kind- en mensgericht en duidelijk. Eén van de landen waar de leerlingen om 13 uur al naar huis mogen na een gezond middagmaal voor iedereen. Waar kinderen door de sneeuw met de fiets naar school komen en iedereen buiten speelt, zelfs bij -30 graden. Er bestaat geen slecht weer, enkel ongepaste kledij. En op dat moment hadden ze de beste onderwijsresultaten TER WERELD! Misschien ook wel de beste immuniteit.

Daar was het ook de enige keer in mijn leven dat ik iceholswimming deed. Mezelf in badpak onderdompelen in een gat in het ijs, in een meer. Tien mensen deden moeite om mij aan te moedigen, ik kon hen niet ontgoochelen. De energie die ik nadien voelde, is onbeschrijflijk. Als ik nu eens de moed had… hier is ook een vijver en straks komt de sneeuw en het ijs er aan. Supporters gevraagd!!!

ZUID-AFRIKA

En deze. Nooit gedacht dat deze giraf zo belangrijk zou worden voor mij. Cadeautje uit Zuid-Afrika. Gekregen van mijn middle child.

Ik hang hem zeker in de boom. Zo kan hij acclimatiseren. En krijgen wij geen slechte smaak in de mond of keelpijn of zelfs griep alleen al bij het horen van de naam Zuid-Afrika.

Maar misschien is deze variant gewoon heel besmettelijk en maakt hij niet ziek. (Ik blijf dromen)

Net als mijn Finse vrienden probeer ik het positieve te zien in deze onzekere tijd en ik hoop voor jou het zelfde. Hou het gezond en blijf zoeken naar positieve varianten in deze geïsoleerde tijd.

En hopelijk kunnen alle kinderen en kleinkinderen, ook de Zwitsers life naar onze kerstboom komen kijken.

6 gedachten over “Waarom ik nu al kan wennen aan de nieuwe variant

 1. Je bent de eerste waarbij ik lees ‘de Afrikaanse variant’. Natuurlijk verwijs je naar de Omikron-variant van die verdomde C. Het is pijnlijk dat Afrika (weer) de ‘schuld’ krijgt. Meestal ben ik niet zo gevoelig voor dit soort zaken, nu wel. Ik vind trouwens wel dat Piet beter regenboogkleurtjes of roetvegen moet aanbrengen en geen zwarte schoensmeer.
  Terug naar Omikron … Zuid-Afrika heeft een van de beste onderzoekslaboratoria ter wereld. Zij vonden dus als eerste deze variant. Een schouderklopje is dus meer op zijn plaats dan een vingerwijzing of stigmatisering.
  Ik vind jouw alternatieve kerstboom-spullen wel heel leuk !!!
  Groetjes uit ‘gevaarlijk’ (hahaha) Afrika.

  Like

 2. Dag Koen, Zwitserland sloot zijn grenzen voor de Belgen omdat 1!!! persoon besmet is.
  Ik heb als kind nooit gedacht dat de huid van Piet zwart was. Mijn hele leven was hij al roetpiet in mijn perceptie. Ik woonde op een boerderij met een grote schouw en toen ik klein was, was er nog een Leuvense stoof.
  Ik begrijp jouw standpunt wel.
  Het leveren van pakjes is hier en in de rest van de wereld nog altijd een activiteit die als minderwaardige wordt gezien en zeker betaald. Daarom ben ik ook heel vriendelijk tegen de mannen (vooral) die mijn pakjes bezorgen en ik hoop dat ze snel ander werk krijgen maar vooral betere arbeidsomstandigheden. Als wij pakjes willen, zal iemand ze moeten leveren. Dankbaarheid vraagt meer dan een glimlach.
  Ik geloof dat je kwaad bent. Terecht.

  Like

  1. Ik ben niet zo gauw kwaad hoor. Ik vind de term ‘Afrikaanse variant’ verkeerd, dat is alles. De WHO heeft vorig jaar ingegrepen … geen Chinees virus of Brits of Indiaas virus. Dus ook geen Afrikaans. Griekse letters dus en om meneer Xi niet op zijn pietje te trappen werd de letter Xi overgeslagen.
   Hier (in Mozambique) is het nog moeizaam om pakjes te krijgen. Te duur of te weinig organisatie. Ja DHL werkt wel …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s